Sportsfilmer

De beste sportsfilmene gjennom tidene

Hvilken sportsfilm synes du er den beste gjennom alle tider? Det har blitt lagd filmer om amerikansk fotball, baseball og ishockey, men er det virkelig filmer om de amerikanske idrettene som er tidenes beste? Vi har forsøkt å sette sammen en liste over de 10 beste filmene om sport.

Kanskje mener du at filmene om Rocky er tidenes beste sportsfilmer. Mange foretrekker også Money Ball med en strålende Brad Pitt i hovedrollen. Remember the Titans var en kinosuksess i 2000, det samme var Million Dollar Baby i 2004, regissert av selveste Clint Eastwood.

10. White Men Can’t Jump

white man cant jumpPå tiende plass finner vi basketfilmen med Woody Harrelson og Wesley Snipes i hovedrollen. Regissøren av denne filmen er Ron Shelton, som er kjent for filmer om underdogs. Basketball blir spilt av tusenvis amerikanere på gata hver eneste dag og det er også her denne filmen utspiller seg. Filmen fra 1992 er på mange måter tidløs og får den velfortjent 10. plass i denne uoffisielle kåringen.

9. Senna

senna sportsfilmVi velger å ta med en film om Formel 1 sjåføren Ayrton Senna på topp 10-listen. Denne filmen handler om brasilianeren som dessverre døde så altfor tidlig under et løp i 1994. Dette er et flott portrett av en av Formel 1s aller største profiler gjennom tidene.

8. When We Were Kings

when where kings sportsfilmDen første boksefilmen kommer her inn på en 8. plass. I 1874 fløy regissøren Leon Gast til Zaire for å lage en dokumentar om det legendariske møtet mellom Muhammed Ali og George Foreman. Resultatet er helt fantastisk og mange mener nok at denne perlen burde ha kommet mye høyere opp på listen.

7. Remember The Titans

remember the titans sportsfilmMange dramafilmer fra sportens verden er sanne historier. En av disse er Remember The Titans fra 2000 med Denzel Washington i hovedrollen. Filmen tar for seg amerikansk fotball, men også temaer som rasisme og fordommer.

6. Raging Bull

raging bullNok en boksefilm, denne gangen laget av ingen ringere enn Martin Scorsese. Selv om filmen ble laget i 1980 er den i sort hvitt. Dette er en nesten anti-Rocky film, uten noen romantiske hendelser eller en overdreven historie.

5. Money Ball

money ballVi har nå kommet inn på topp 5 listen og her kommer den første baseball filmen inn på listen. Moneyball er også en sann historie, hvor vi får et innblikk i den legendariske treneren Billy Beans treningsmetoder og ikke minst transfer-strategier. Med et latterlig lite budsjett klarer Bean å lage et legendarisk lag av Oakland Athletics. Billy Bean spilles av Brad Pitt og filmen ble nominert til en Golden Globe i 2011.

4. Miracle

miracle sportsfilmVi må jo også få inn en ishockey-film på listen vår. Om denne filmen faktisk fortjener en så høy plassering kan nok diskuteres, men filmen om det amerikanske landslaget er til tider så underholdende at den forsvarer plassen sin. Filmen kom i 2004.

3. Million Dollar Baby

million dollar babyEn toppliste uten Clint Eastwood som enten skuespiller eller regissør er nærmest en skandale. Dette er den nest beste boksefilmen gjennom tidene. ’Nough said. Filmen, som er regissert av Eastwood, fikk også Oscar for beste film i 2004.

2. Rocky

rockyTidenes boksefilm er uten tvil Rocky. Sylvester Stallones karakter har blitt for legendarisk til at denne ikke kan være noe annet. Rocky kom i 1976 og grunnen til at denne ikke går helt til topp, er kanskje at det igjen er en boksefilm.

1. Hoop Dreams

hoop dreamsVinneren er en dokumentarfilm og er kanskje ukjent for de fleste, men dette er en film som gir hele TV-stua svettelukt. Vi følger de to unge guttene William Gates og Arthur Gee, som begge drømmer om å bli profesjonelle basketballspillere i NBA. Har du ennå ikke sett denne filmen vet du nå hva du skal gjøre.